poniedziałek, 11 marca 2013

Zupa jarzynowa zagęszczana ziemniakami.

Zawsze podczas sezonu mrożę świeże warzywa, by mieć do nich dostęp podczas zimy. Dziś zużyłam już chyba resztkę zapasu, aby ugotować pyszną zupę. Można oczywiście użyć mrożonek ze sklepu.


Składniki:

trzy cienkie marchewki
szklanka zielonego groszku
szklanka zielonej fasolki
gałązka selera naciowego
mały korzeń pietruszki
dwa ząbki czosnku
mały kawałek pora
pół kalarepy razem z liśćmi
kilka różyczek kalafiora i brokuła
sześć sztuk brukselki
sól i pieprz
dwa listki szałwii
zielona pietruszka
trzy duże ziemniaki

Obieram ziemniaki, kroję na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, odstawiam na bok. Będą nam potrzebne, gdy zupa już się ugotuje.
Do garnka z gorącą wodą wrzucam obrane i pokrojone w kółka marchewki oraz pietruszkę. Dorzucam mrożony groszek i fasolkę, a także seler naciowy. Te warzywa zawsze wrzucam na początku, bo potrzebują trochę więcej czasu by zmięknąć, a nie chodzi o to by z reszty zrobiła się ciapa. Oczywiście dodaję także do zupy sporo soli i pieprzu. Następnie dodaję posiekany w plasterki czosnek, drobno posiekanego pora, kalarepę pokrojoną w drobną w kostkę i jej liście posiekane w paseczki. Pod sam koniec gotowania dodaję kalafior i brokuły podzielone na małe różyczki. Przyprawiam szałwią i natką pietruszki. Zupa powinna cały czas lekko mrugać, nie powinna się mocno gotować. Nigdy też nie przykrywam zup.
Do blendera wkładam po kilka kawałków ugotowanych ziemniaków z dodatkiem warzywnego wywaru odjętego z garnka za pomocą chochli. Miksuję i wlewam do garnka z resztą zupy. Nie przejmuję się jeśli na chochlę dostaną się inne warzywa. One również pysznie zagęszczą zupę i jeszcze bardziej wzbogacą jej smak. Miksuję tyle ziemniaków ile zapewni nam odpowiednią gęstość zupy. Każdy lubi inaczej, więc trzeba próbować. My lubimy dosyć treściwą. Idealnym dodatkiem jest również koperek, którego akurat nie miałam.

Smacznego! ;))

4 komentarze:

  1. Przyjemnie by było jakbyś napisała, ilość wody, bo z tym mam zawsze problem :P To mój pierwszy przepis z tej strony, zobaczymy, bo chciała bym bardzo przejść na wege, ale niestety większość przepisów z innych stron nam nie smakowała..:( dodatkowo wiele rzeczy, typu sojonez, mleko itp. lepiej robić samemu, chociaż przy 3 letnim dziecku lepiej kupować te, które mają zwiekszoną ilość wapnia, a to tez kosztuje ;/, pozdrawiam Roksi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2,5 litra wody powinno wystarczyć :). Jak będzie zbyt rzadka to dodaje więcej ziemniaków.

      Usuń
  2. Robię dziś zupke! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z przyprawami? Tak same warzywa?;) lubię takie zupy,ale tak naprawdę kluczem do dobrej zupy okazuje sie ostatecznie jakaś przyprawa... Jakieś sugestie?

    OdpowiedzUsuń