środa, 8 maja 2013

Pikantna pasta z czerwonej fasoli z papryką.

Były już pasty z białej fasolki, które bardzo lubimy. Nigdy jednak nie próbowałam robić z czerwonej. Miałam pewne obawy, ale wyszło pysznie. Na pewno będę do niej wracać.


250g suchej czerwonej fasoli red kidney
kopiasta łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki sproszkowanego chili lub mniej
sok z małej cytryny
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól morska
łyżka oleju rzepakowego
kilka łyżek wody z gotowania

Fasolę opłukałam i moczyłam przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotowałam do miękkości. Długo nie chciała zmięknąć, ale może trafiłam na jakąś wyjątkowo wredną. Po ugotowaniu fasolki przełożyłam do blendera, ale nie wylewałam wody z gotowania. Przyprawiłam solą, pieprzem, sokiem z cytryny, papryką i chili, której lepiej na początku dać mniej i w razie potrzeby dodać. Ja zrobiłam tę bardzo ostrą, ale tak lubimy. Dodałam olej i kilka łyżek wody z gotowania. Porządnie zmiksowałam. Pasta powinna się wydawać odrobinę za rzadka, bo gdy ostygnie to zgęstnieje. Przełożyłam do pojemniczka i przechowuję w lodówce.

Zapraszam także do wypróbowania czosnkowej pasty z czerwonej fasoli.

Smacznego! ;))

1 komentarz: