sobota, 23 lutego 2013

Aromatyczny ryż i lekka sałatka.

Fast food w mojej wersji, i to jakiej! Szybko wcale nie musi być niezdrowo! Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut ;). Przekonajcie się sami.


Potrzebujemy:
100g ryżu Basmati
łyżka curry (warto sprawdzić czy mieszanka zwiera sól, by nie przesolić!)
łyżka słodkiej papryki
szczypta soli

sałatka:
kilka liści kapusty pekińskiej
duża garść listków rukoli
sześć czarnych oliwek z pestkami
średni pomidor
duża łyżka ziarnistej musztardy
trzy łyżki oliwy z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
pieprz

Do garnka ze spora ilością gorącej wody (nawet 3:1) wrzucam przyprawy i sól. Mieszam, aż się rozpuści i dorzucam ryż. Mieszam i zostawiam na niewielkim ogniu, tak by lekko bulgotało. Co jakiś czas mieszam i próbuję, zazwyczaj wystarczy 10 minut i ryż jest miękki. Odcedzam ryż na sicie i z powrotem wrzucam go garnka by nie ostygł. Jednak kiedy ryż zaczyna się gotować, przystępuję do przygotowywania pysznej sałatki. Oparzam pomidora, obieram ze skórki i kroję w kosteczkę. Oliwki tnę wzdłuż, przekręcam by oddzielić od pestki, ostrożnie oddzielam pestkę i kroję oliwki w paseczki. (Mogą też być oliwki bez pestek, jednak gdy raz spróbujecie tych z pestką, Wasze kubki smakowe oszaleją i nigdy nie będziecie chcieli już tych bez pestek! Tak było ze mną.) Liście kapusty pekińskiej i rukoli myję, osuszam i tnę w paski. Pokrojone składniki wrzucam do miski razem z dużą łyżką musztardy ziarnistej i oliwą, mieszam, a w razie potrzeby dodaję pieprz do smaku. Nie solę, bo oliwki i musztarda są dosyć słone. Gotowe!

Dużo mieszania mi wyszło ;))

W sam raz na leniwą kolację, smacznego! ;)

1 komentarz: