wtorek, 12 lutego 2013

Leniwe z białym serem i ziemniakami

Smak mojego dzieciństwa. Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach kluseczki. Do tego banalnie proste w przygotowaniu. Zawsze mi się udają.

1,5kg ziemniaków
3x 275g paczki chudego białego sera
szczypta soli
dwie łyżki mąki ziemniaczanej
sześć łyżek mąki pszennej

Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Można też użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Kolejno przeciskam je przez praskę do ziemniaków, można też je potraktować maszynką do mięsa lub tłuczkiem. Kruszę ser do masy ziemniaczanej, solę i dosypuję mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Całość szybko zagniatam w kulkę. Najlepszym narzędziem do tego jest oczywiście ręka.



Nastawiam duży garnek z lekko osoloną wodą i zanim woda się zagotuje przygotowuje pierwsze kluseczki. Oprószonymi mąką rękami odrywam niewielki kawałek i na desce formuję go w wałeczek. Za pomocą noża odcinam nieduże kawałki. Wrzucam do gotującej się wody na nie więcej niż 3 minuty. Chwilkę po tym jak wypłyną są już ugotowane.


Na sos:
kawałek masła
kilka łyżek trzcinowego cukru

Na patelni topię kawałek masła i wsypuje cukier. Gdy mikstura zaczyna bulgotać dorzucam kluski. Po krótkim obsmażeniu i pokryciu się sosem, pyszne danie jest gotowe.
Zamiast maślanego sosu można leniwce polać miodem lub zajadać z ulubionym jogurtem. Pełna dowolność.



Smacznego! ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz