Kiedy byłam małą dziewczyną zawsze pomagałam przybranej babci kulać kluski. Ileż było z tym radości. Babcia i mama zawsze robiły kluski według tego przepisu.
Śląskie kluski od zawsze były maksymalnie tanie, sycące i pyszne.
Potrzebujemy:
dowolna ilość ziemniaków
mąka ziemniaczana
woda
sól
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie odlewam wodę i gorące ziemniaki przeciskam przez praskę do większej miski. Gładkie ziemniaki równo rozgarniam łyżką, dzielę całość na cztery równe części. Z jednej wybieram na górę ziemniaki i wsypuję mąkę tak by nie do końca wypełniła miejsce po ziemniakach.
Mieszam i formuję dużą, lekko lepką kulkę. Najlepiej robić to wszystko na ciepłych ziemniakach, jest o wiele łatwiej. Delikatnie formuję kluski, jeśli podczas formowania zaczynają pękać powinno się wmieszać w masę ze dwie łyżki gorącej wody, wtedy znów będą się lepić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz