środa, 17 kwietnia 2013

Kolorowa sałatka z kapusty pekińskiej.

Coraz przyjemniejsza aura na dworze sprzyja ochocie na lekkie potrawy. Do tego duża ilość witamin zawartych w tej sałatce przyda się do zregenerowania organizmu po zimie. Poza tym sałatka jest po prostu pyszna, szybka w przygotowaniu i niezwykle sycąca. Myślę, że można do niej dodać wszystko na co mamy w danej chwili ochotę.


Dla trzech osób:

mała kapusta pekińska
garść rukoli
kukurydza konserwowa
czerwona fasolka z puszki
pomidor
rzodkiewka
ananas w lekkim syropie
konserwowa cukinia lub ogórki
kiełki rzodkiewki

sos:
400g naturalnego jogurtu
130-150g chudego twarogu
12 czarnym oliwek z pestką
duży ząbek czosnku
sok z połowy małej cytryny
sól i pieprz

Poszczególne składniki sałatki układam oddzielnie, aby każdy mógł sobie skomponować sałatkę według własnego upodobania. Oczywiście też im później połączymy ze sobą wszystkie składniki tym sałatka będzie świeższa. Polana zbyt wcześnie dresingiem utraci świeżość, chrupkość i smaki za bardzo się wymieszają. 

Na początku przygotowuję sos, aby miał chwilę by się przegryźć. Do blendera wkładam wypestkowane oliwki, naturalny jogurt, kawałek twarogu i z grubsza pocięty czosnek. Doprawiam spora ilością soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Dokładnie miksuję. Jeśli wolimy gęstszy sos wystarczy dodać więcej sera. Sos musi być troszkę zbyt intensywne przy spróbowaniu, po dodaniu do bardziej delikatnych składników smak się zrównoważy. Powinien być przyjemnie słony, oliwki powinny się dać wyraźnie wyczuć, a lekko kwaskowa nuta ma współgrać z aromatem czosnku.

Kapustę obieram z zewnętrznym liści, przekrawam na pół i myję. Siekam w paski. Rukolę myję i siekam w cienkie paseczki. Te składniki akurat wkładam do jednego pojemnika. Kukurydze i fasolkę płuczę przed podaniem. Ananasa, ogórki/cukinię i rzodkiewki kroję na mniejsze kawałki. Pomidory oparzam, zdejmuję skórkę i kroję w plasterki. Kiełki płuczę.

Można przystąpić do układania własnej sałatki. Bardzo lubię kontrastujące połączenie słodkiego ze słonym, kwaśnym i pikantnym.


Smacznego! ;))

1 komentarz:

  1. Zrobilam jest pyszna dzieci xadowolone skomponowaly sobie taka salatke jaka chcialy. Bardzo dobry pomysl jak dzieci maja problem z jedzeniem jarzyn . u mnie wszyscy zadowoleni. Dziekujemy

    OdpowiedzUsuń