Dla jednych pyszności, dla większości koszmar. Sama zwykle gotowaną w zupie połykałam z zamkniętymi oczami. Jednak taka smażona jest niesamowita. Słodka, nierozmiękła i bez goryczki.
Robi się bardzo szybko i jest świetnym dodatkiem do obiadu.
Dla trzech osób:
pół kilograma małych główek brukselki
około 300g por
sól
świeżo mielony pieprz
masło lub oliwa
Z kapustek obcinam głąby i zdejmuję wierzchnie listki. Główki przekrawam na pół i układam je płasko na rozgrzanym tłuszczu. Solę obficie z wierzchu i pozwalam się kapustkom lekko skarmelizować.Gdy się przyrumienią dorzucam uprzednio umyty i pokrojony w małą kostkę por. Smażę, aż por jest miękki. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby dodatkową szczyptą soli.
Brukselka
to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, B7 i K.Zjedzenie zaledwie 150g pokrywa w stu procentach dzienne
zapotrzebowanie na witaminę C. Brukselka zawiera również dużo
beta-karotenu – ludzki organizm zamienia go w witaminę A, niezbędną
między innymi do wzrostu dzieci oraz zapewniającą dobre działanie
narządu wzroku.
100g zawiera jedynie około 35 kcal.
Do tego była bułka z dynią zapiekana z mozzarellą. Pyszności...
Smacznego! ;))
Pewnie jestem wyjątkiem, ale brukselkę uwielbiam w każdej postaci, z porem jeszcze nie próbowałam, koniecznie muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis -brukselka jest rewelacyjna, osobiście dodaję 2 szczypty gałki muszkatołowej :)
OdpowiedzUsuń