czwartek, 14 lutego 2013

Domowe krówki.

Aby jeszcze bardziej osłodzić dzisiejszy dzień proponuję zrobić krówki!
Oto mój bazowy i najprostszy z możliwych przepis.

Na śmietankowe krówki potrzebujemy:
500ml śmietanki 30%
pół szklanki cukru

Na teflonową patelnie wylewam śmietankę i wsypuję cukier. Mieszam i smażę, aż całość się zredukuje, zarumieni i zacznie przyjemnie lepić. Lepkość i smak najlepiej sprawdzić kapiąc masą na talerzyk, inaczej można się mocno poparzyć. Patelnia nie może być za niska, bo podczas smażenia śmietanka będzie się pienić i może próbować uciec ;). Masa zamieni się w krówkę po około 15-20 minutach intensywnego bulgotania.
Kiedy kolor i intensywność wydają mi się odpowiednie, wylewam masę na wysmarowany olejem półmisek, można też płaską foremkę wyłożyć folią spożywczą. Chodzi o to by nie trzeba było się siłować z odklejaniem krówek. Gdy masa lekko przestygnie kroję ją na niewielkie porcje. Na ciepło można ją dowolnie formować.


Smacznych Walentynek! ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz